free counters

Sabtu, 4 Disember 2010

Mee Hailam


Bahan-Bahan:

600 gram mee kuning
100 gram daging dihiris nipis
100 gram isi ayam dihiris nipis
100 gram udang
250 gram sawi hijau dipotong kecil
100 gm bunga kubis dihiris
100 gram kobis dihiiris
2 biji telur ayam
1 biji cili merah dimayang
1 sudu besar lada hitam
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih diketuk
Minyak untuk menumis
Air secukupnya

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2 Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3 Bila daging  lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4 Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5 Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan