Bahan-Bahan: |
Bahan Untuk Sira : |
1 cawan gula merah |
1 cawan gula |
2 cawan air |
1 helai daun pandan disiat siat |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan kesemua bahan dalamperiuk dan masak sehingga mendidih. |
2 Tapis dan ketepikan. |
Bahan Untuk Lapisan Hijau : |
1 cawan tepung beras |
1 sudu makan tepung jagung |
3 cawan santan cair |
½ cawan jus pandan |
Sedikit pewarna hijau |
1 sudu teh air kapur |
½ sudu teh garam |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang. Panaskan loyang diatas api sebentar. |
2 Gaulkan sebati semua bahan dan tapis. |
3 Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 15 minit. |
4 Cakarkan sikit permukaan kuih supaya lapisan putih melekat. |
Bahan Untuk Lapisan Putih : |
1 ½ cawan tepung beras |
1 sudu makan tepung jagung |
4 cawan santan pekat |
1 sudu teh garam |
Cara penyediaan: |
1 Gaulkan semua bahan dan tapiskan. |
2 Masukkan adunan ke atas lapisn hijau yang telah masak tadi dan kukus selama 15 minit. |
3 Sejukkan dan potong. Hidang bersama sira. |
Sedia untuk dihidangkan |
Sabtu, 4 Disember 2010
Lompat Tikam
Label:
Lompat Tikam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan