Bahan-Bahan: |
2 kilo lala |
4 sudu besar sos lada hitam |
1 sudu besar sos tiram |
2 sudu besar sos cili |
1 sudu besar cili kisar |
3 batang serai dititik |
Sedikit air asam jawa secukup rasa |
Garam dan gula secukup rasa |
Sedikit air |
Bahan Dikisar Halus : |
4 biji bawang merah |
4 ulas putih |
2 cm halia |
2 cm lengkuas |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar serta cili dan kacau sampai terbit bau wangi . Masukkan serai , sos tiram , sos lada hitam , sos cili serta air asam jawa dan kacau kemudian masukkan semua lala yang sudah dibersihkan dulu . |
2 Kacau semua bahan sehingga rata . Masukkan garam mengikut citarasa. Lala akan terbuka bila dah masak dan cengkerangnya akan bertukar warna . |
Selasa, 7 Disember 2010
Lala Masak Lada Hitam
Label:
Lala Masak Lada Hitam
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan