Bahan-bahan: | |
Bahan Untuk Sayuran: | |
1/2 biji kobis dipotong kecil | |
5 batang kacang panjang dipotong pendek | |
2 biji terung bulat/panjang dipotong kecil | |
3 biji kentang dipotong kecil | |
1 biji carrot dipotong kecil dan pendek | |
4 bij tauhu gorengkan dan potong dadu | |
2 bungkus tempeh dipotong kecil dan gorengkan | |
sengkuang dipotong pendek dan kecil | |
5 biji chili merah dihiriskan menyerong | |
2 labu bawang besar dimayangkan | |
Segengam suhun dan fucuk rendamkan supaya lembut | |
Bahan Untuk Dikisar: | |
5 biji cili merah dan sedikit chii api | |
5 ulas bawang merah | |
2 ulas bawang putih | |
3 tangkai serai | |
1 inci lengkuas | |
1 inci kunyit hidup | |
Bahan Bahan Lain: | |
1 biji kelapa diambil 5 cawan santan | |
250 gram udang basah | |
1 cawan minyak untuk menumis | |
Sedikit garam | |
Cara menyediakan: | |
1 Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi. | |
2 Masukkan udang, santan dan sayuran yang keras dan biarkan sehingga lembut. | |
3 Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram. | |
4 Renehkan sebentar tetapi jangan sampai pecah minyak. |
Rabu, 15 Disember 2010
Kuah Lontong
Label:
Kuah Lontong
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan