Bahan-Bahan: |
1 kilo kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dikisar |
4 batang serai, dititik |
1 inci lengkuas, dititik |
3 sudu makan serbuk ketumbar |
1/2 sudu makan serbuk jintan halus |
3/4 cawan air asam jawa pekat |
500 ml air |
1 ketul gula melaka |
1/2 cawan gula pasir |
Garam secukup rasa |
1 cawan minyak, untuk menumis |
Bahan Untuk Dikisar |
20 tangkai lada kering |
2 biji bawang besar |
2 ulas bawang putih |
1/2 cawan udang kering yang telah direndam dan dibersihkan |
Cara menyediakan: |
1
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. |
2
Tuangkan bahan yang telah dikisar bersama serbuk ketumbar dan jintan halus. Gaul rata dan masak rempah sehingga naik bau. |
3 Masukkan garam, gula, gula melaka dan air
asam. Masak sehingga mendidih. |
4
Masukkan kacang yang telah dikisar bersama air. Jika kuah agak pekat, boleh tambah sedikit lagi air. |
5 Masak sehingga keluar minyak. Kemudian boleh dihidangkan. |
Rabu, 15 Disember 2010
Kuah Kacang
Label:
Kuah Kacang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan