free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Kerapu Sambal Bermadu


Bahan-bahan :

1 ekor ikan kerapu saiz besar  dibelah dan dibuang tulang
Sedikit serbuk kunyit dan garam
8 tangkai cili padi  ditumbuk lumat
3 kuntum bunga kantan  dicincang
3 ulas bawang putih  ditumbuk kasar
1 sudu besar sambal belacan
1 sudu besar madu
2 sudu kecil gula
3 sudu kecil stok ayam
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

1 Lumur ikan dengan garam, kunyit dan goreng . Setelah garing, angkat dan tuskan.
2 Panaskan minyak untuk menumis dan tumis bawang putih serta sambal belacan hingga garing.
3 Masukkan kesemua bahan lain dan kacau hingga masak di atas api sederhana.
4 Tuangkan pes yang ditumis tadi di atas ikan yang telah digoreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan