Bahan-bahan: |
5 ekor ikan kembung |
13 ulas bawang merah ditumbuk |
3 batang serai di titik |
1 cm halia ditumbuk |
Sedikit belacan |
Santan pekat daripada sebiji kelapa |
Gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa |
Cara Menyediakan: |
1 Gaulkan ikan yang siap disiang dan dikelar dengan sebahagian daripada bahan-bahan. Perap sebentar. |
2 Campurkan santan dengan belacan, baki bahan tumbuk, garam, gula dan serbuk perasa, kemudian didihkan hingga pekat. |
3 Bakar ikan hingga masak, siram dengan kuah dan bakar lagi. Ulangi proses ini beberapa kali supaya kuah bersalut dan meresap ke dalam ikan bakar. |
Rabu, 1 Disember 2010
Kembung Kuah Percik
Label:
Kembung Kuah Percik
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan