Bahan-bahan : |
6 biji telor direbus dan dibuang kulitnya
|
2 sudu besar chili boh
|
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
|
6 ulas bawang merah dihiris halus dan ditumbuk
|
1 ulas bawang putih dihiris halus dan ditumbuk
|
1 cm haliadihiris halus dan ditumbuk
|
2 batang serai
diketuk
|
3 cawan santan
|
1 keping asam gelugor
|
1 sudu besar kerisik
|
Sedikit gula
|
Garam secukup rasa
|
Sedikit minyak untuk menumis
|
Cara penyediaan: |
1 Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi,
masukkan bawang merah.
|
2 Apabila telah layu, masukkan halia.
|
3 Kemudian masukkan chili dan tumis hingga pecah minyak
dengan api sederhana.
|
4 Masukkan gula dan kacau lagi.
|
5 Kemudian masukkan santan, asam keping, serai dan serbuk
ketumbar.
|
6 Biarkan mendidih dan kacau sekali-sekala agar santan
tidak berketul-ketul.
|
7 Apabila mendidih dan kuah agak pekat, masukkan telor
rebus dan garam. Masak sebentar.
|
8 Akhir sekali masukkan kerisek, perlahankan api dan masak
hingga kuah pekat dan naik minyak lagi. Tutup api.
|
Rabu, 1 Disember 2010
Telor Masak Rendang
Label:
Telor Masak Rendang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan