free counters

Rabu, 1 Disember 2010

Telor Masak Rendang


Bahan-bahan :

6 biji telor direbus dan dibuang kulitnya
2 sudu besar chili boh
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
6 ulas bawang merah dihiris halus dan ditumbuk 
1 ulas bawang putih dihiris halus dan ditumbuk 
1 cm haliadihiris halus dan ditumbuk 
2 batang serai  diketuk
3 cawan santan
1 keping asam gelugor
1 sudu besar kerisik
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

1 Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi, masukkan bawang merah.
2 Apabila telah layu, masukkan halia.
3 Kemudian masukkan chili dan tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana.
4 Masukkan gula dan kacau lagi.
5 Kemudian masukkan santan, asam keping, serai dan serbuk ketumbar.
6 Biarkan mendidih dan kacau sekali-sekala agar santan tidak berketul-ketul.
7 Apabila mendidih dan kuah agak pekat, masukkan telor rebus dan garam. Masak sebentar.
8 Akhir sekali masukkan kerisek, perlahankan api dan masak hingga kuah pekat dan naik minyak lagi. Tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan