free counters

Isnin, 13 Disember 2010

Kek Chiffon Pandan


Bahan-Bahan:

Bahan A:

110 gram tepung naik sendiri
6 biji telur diambil kuning nya
100 gram gula halus
5 sudu kecil  minyak jagung
8 sudu kecil air pandan
½ sudu kecil garam

Bahan B:

6 biji telur diambil putihnya
1 sudu kecil cream of tartar

Cara penyediaan:

1 Pukul kuning telur hingga kembang. Campurkan bahan A yang lain dan kacau hingga sebati.
2 Pukul bahan B hingga kembang, Campurkan bahan A dan B dan kacau hingga sekata
3 Tuangkan ke dalam acuan chiffon dan  jangan gunakan non-stick serta jangan disapukan acuan dengan minyak, Bakar pada suhu 150-160C selama 40-50 minit.
4 Sebaik sahaja dikeluarkan dari ketuhar terbalikkan bekas kek dan biarkan sehingga kek sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan