Bahan-Bahan: |
Bahan A: |
1 3/4 cawan tepung naik sendiri |
1/8 camca teh garam halus |
6 biji telur diambil kuningnya |
1/2 cawan gula halus |
1 biji oren, diparut kulitnya |
3/4 cawan jus oren |
1/4 cawan minyak jagung |
Bahan A: |
6 biji telur diambil putihnya |
3/4 cawan gula halus |
1 camca teh cream of tartar |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan ketuhar pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan bahan A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan. |
2 Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental. |
3 Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan adunan pertama sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci, bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak. |
4 Terlungkupkan kek dan biar betul betul sejuk. |
Isnin, 13 Disember 2010
Kek Chiffon Orange
Label:
Kek Chiffon Orange
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan