free counters

Isnin, 13 Disember 2010

Kek Chiffon Cokelat


Bahan-Bahan:

Bahan A:

4 biji telur diambil kuningnya sahaja
135 ml air
85 ml minyak jagung 
1/4 camca teh garam halus
100 gram  gula kastor
140 gram tepung gandum 
15 gram serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca teh baking powder

Bahan B:

4 putih telur (gred A)
100 gram gula halus
Secubit cream of tartar

Cara penyediaan:

1 Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. 
2 Satukan kuning telur bersama gula halus , kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
3 Pukul putih telur hingga kembang, masukkan gula halus, dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
4 Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan pertama dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
5 Tuang dalam tin chiffon, jangan sapu mentega pada tin dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul betul sejuk.
6 Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan