Bahan-Bahan: |
Bahan A: |
6 bji telur diambil kuningnya |
150 gram gula halus |
100 ml pati santan |
70 ml air |
100 ml minyak jagung |
225 g tepung gandum |
1 1/2 camca teh baking powder |
1 camca teh perisa keladi |
1/2 camca teh pewarna unggu |
Secubit garam |
Bahan B: |
6 bji telur diambil putihnya |
135 gram gula halus |
1/2 camca teh cream of tartar |
Cara penyediaan: |
1 Dalam satu bekas, satukan ke semua bahan A dan kacau menggunakan wisk hingga semua larut dan sebati. Ketepikan. |
2 Dalam mixing bowl, pukul putih telur dgn kelajuan tinggi bersama cream of tartar. Masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga putih telur menjadi kembang dan kental. |
3 Gaul putih telur tadi ke dalam bancuhan pertama dengan kaedah 'kaup balik' hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan chiffon dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 176C selama 30 - 35 minit. |
4 Bila masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan chiffon. Biar berkeadaan terbalik hingga kek sejuk. |
Isnin, 13 Disember 2010
Kek Chiffon Keladi
Label:
Kek Chiffon Keladi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan