Bahan-bahan : |
1 ekor ikan jenahak dipotong kecil kecil |
2 ulas bawang merah dihiris |
1 ulas bawang putih dihiris |
3 tangkai cili padi dihiris |
1 inci halia diketuk |
1 batang kulit kayu manis |
2 kuntum bunga lawang |
1 biji buah pelaga |
2 kuntum bunga cengkih |
1 sudu makan rempah sup |
1 sudu teh serbuk lada sulah |
Minyak untuk menumis |
Daun bawang dan daun sup - hiasan |
Garam dan gula - secukup rasa |
Air secukupnya |
Cara penyediaan: |
1 Tumis bahan hiris sehingga naik bau. |
2 Masuk kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) |
3 Masuk rempah sup dan lada sulah. Tumis sebentar. |
4 Masukkan air. |
5 Bila air sudah mendidih, masukkan ikan. |
6 Masukkan garam dan gula. |
7 Renihkan kira-kira 15-20 minit supaya semua rasa mesra. |
8 Tabur daun sup dan daun bawang. Boleh juga taburkan bawang goreng. Perahkan asam limau nipis. |
Rabu, 1 Disember 2010
Jenahak Masak Sup
Label:
Jenahak Masak Sup
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan