Bahan-bahan : |
500 gram nangka muda dipotong dan dicelur hingga masak |
750 ml santan cair |
300 gram ikan sepat masin |
7 helai daun selasih |
Bahan Untuk Dikisar : |
10 ulas bawang merah |
10 tangkai cili padi |
8 ulas bawang putih |
2 batang serai |
1/2 sudu kecil ketumbar |
1/2 sudu kecil jintan halus |
1/2 sudu kecil lada hitam |
Minyak untuk menumis |
Cara penyediaan: |
1 Minyak dipanaskan, dan masukkan bahan kisar dan kacau. Biarkan bahan tumis tadi naik baunya. |
2 Kemudian masukkan nangka muda, ikan masin, santan dan daun selasih. |
3Setelah kuah mendidih, masukkan garam secukup rasa. |
Khamis, 2 Disember 2010
Ikan Masin Masak Gulai Nangka
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan