Bahan-bahan: |
500 gram hati lembu direbus dan dihiris |
1 sudu besar cili kering kisar |
1 sudu kecil serbuk ketumbar |
1 sudu besar kicap pekat |
1 sudu besar kicap manis |
1 sudu makan sos tiram |
1 sudu kecil air asam jawa |
1 sudu kecil gula |
Garam secukup rasa |
4 biji cili padi dititik |
Minyak untuk menumis |
Bahan Untuk Dikisar: |
1 labu bawang besar |
3 ulas bawang putih |
1/2 inci halia muda |
Cara penyediaan: |
1 Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan bahan kisar, serbuk ketumbar dan cili kering hingga wangi. |
2 Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis, chili padi dan sedikit air. Kacau lagi sehingga sebati. |
3 Masukkan hati, garam dan gula. Gaulkan. Kemudian, masukkan air asam jawa, cili merah dan bawang besar. Sedia untuk dihidangkan. |
Jumaat, 3 Disember 2010
Hati Masak Kicap
Label:
Hati Masak Kicap
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan