Bahan-bahan : |
2 ekor ikan siakap sederhana besar |
1/2 camca teh garam |
1/2 camca teh tepung jagung |
1/2 camca teh lada sulah |
3 camca teh lada sulah |
Bahan Untuk Sos : |
3 camca besar jus limau kasturi |
1 1/2 camca besar minyak masak |
1 1/2 camca teh gula |
1/2 camca teh garam |
10 biji cili padi, dihiris |
2 batang serai, dihiris halus |
1/2 kuntum bunga kantan, dihiris |
1 helai daun limau purut, dihiris halus |
1/2 inci halia muda, dihiris halus |
2 ulas bawang putih, dihiris halus |
1/2 camca teh tepung jagung |
1/2 camca teh serbuk pati ikan |
Cara Menyediakan:- |
1 Lumurkan ikan dengan garam, tepung jagung dan lada salah. Ketepikan sementara menyediakan sosnya. |
2 Dalam satu bekas, satukan kesemua bahan sos hingga sebati. Ketepikan. |
3 Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan dalam bekas dan tuangkan sos rata2 dan masukkan sebahagian ke dalam belahan perut ikan. Kukus lebihkurang 10 minit. |
Khamis, 2 Disember 2010
Bawal Kukus Bersos
Label:
Bawal Kukus Bersos
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan