Bahan-Bahan: |
2 biji timun dikerat 4 buang empulur dan hiris nipis memanjang |
1 batang lobak merah dikerat 4, hirisnipis memanjang |
2 bii bawang besar dibelah 8 setiap biji |
2 biji cili merah, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang |
2 biji cili hijau, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang |
60 gram kacang tanah goreng, ditumbuk kasar |
20 gram bijan, sangai hingga kuning keemasan |
80 ml cuka makan |
4 camca besar gula |
2 camca teh garam |
Bahan Untuk Dikisar : |
3 biji buah keras |
2 batang serai, dihiris halus |
20 gram udang kering, rendam 10 minit dan toskan |
4 biji cili merah |
1/2 cm hirisan lengkuas |
1 inci kunyit hidup |
Cara penyediaan: |
1 Satukan semua bahan bahan sayur dalam satu bekas, gaul rata dan biar 30 minit. |
2 Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan bahan kisar hingga garing, gunakan api sederhana. Angkat dan biarkan rempah betul sejuk. |
3 Toskan sayur sayuran tadi, kemudian gaul bersama rempah hingga rata. Masukkan juga kacang tanah dan bijan, gaul hingga semua mesra dan simpan dalam peti sejuk sekurang kurang nya 2 jam sebelum dihidangkan. |
Ahad, 5 Disember 2010
Acar Nyonya
Label:
Acar Nyonya
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan