free counters

Selasa, 30 November 2010

Udang Goreng Tomato


Bahan-Bahan: 

1 kilogram udang besar
2 sudu besar serbuk chili
1 cawan bawang goreng
5 labu bawang besar dihiris
5 biji tomato dihiris  nipis
1 cawan minyak masak
2 pokok daun bawang  dihiris
2 tangkai cili hijau dihiris
1/4 cawan air asam jawa
2 batang serai
Daun kari

Bahan Untuk Dikisar:

2 cm halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara penyediaan:

1 Bersihkan udang, gaul bersama serbuk chili dan goreng tanpa minyak hingga setengah masak. Ketepikan.
2 Tumis bawang besar hingga kekuningan, masukkan serai dan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
3 Masukkan tomato dan kacau hingga hancur.
4 Masukkan air asam jawa dan daun kari serta udang, biarkan mendidih.
5 Biarkan kuah pekat, masukkan bawang goreng dan perlahankan api. Sebelum angkat, masukkan garam, cili hijau dan daun bawang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan