free counters

Selasa, 30 November 2010

Udang Goreng Berempah


Bahan-Bahan: 

500 gram udang sederhana besar
500 gram ubi kentang yang kupas kulit dan potong nipis
5 sudu makan rempah kari ikan
5 ulas bawang putih dimayang
10 ulas bawang merah dimayang
2 labu bawang besar dipotong bulat
5 tangkai daun kari
2 biji tomato
5 tangkai daun
Garam dan air asam jawa secukup rasa
1/2 cawan untuk menumis

Cara penyediaan:

1 Ubi kentang digaul dengan sedikit garam dan goreng hingga masak. Ketepikan.
2 Tumis bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan daun kari dan rempah yang telah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan ia benar-benar garing dan pecah minyak.
3 Masukkan tomato yang telah dipotong nipis supaya sebati dalam rempah.
4 Masukkan udang dan masak kira-kira lima minit. Masukkan air asam dan garam secukup rasa. Kecilkan api dan masukkan ubi kentang yang telah digoreng, daun sup dan juga bawang besar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan