free counters

Selasa, 30 November 2010

Udang Dwi Rasa


Bahan-bahan:

10 ekor udang galah  dibersih tanpa buang kulit dan kepalanya
125 ml minyak masak
1 sudu besar tepung jagung  dibancuh dengan 2 sudu besar air
1 biji telur  dipukul sedikit

Bahan Untuk  Hiasan:

2 tangkai daun bawang dipotong sepanjang 2 cm
1 tangkai daun ketumbar sepanjang 2 cm
1 tangkai cili merah dipotong menyerong
1 tangkai cili hijau dipotong menyerong

Bahan Untuk Menumis:

2 sudu besar bawang putih tumbuk
2 sudu besar bawang merah tumbuk
1 sudu besar halia muda tumbuk
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili

Bahan Untuk  Kuah:

1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar sos Lea and Perrins
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 ketul kiub pati ayam
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Gaulkan udang dengan garam kemudian panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2 Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bahan-bahan menumis. Kacau sehingga naik baunya kemudian masukkan udang.
3. Masukkan pula bahan-bahan kuah. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah pekat.
4 Masukkan bancuhan tepung jagung dan telur kemudian kacau sehingga rata. Masukkan daun bawang, daun ketumbar, cili merah dan cili hijau. Kacau dan angkat kemudian hiaskan mengikut citarasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan