Bahan-bahan : |
1 ekor isi ikan merah |
1 ekor ketam |
200 gram sotong |
200 gram udang |
2 sudu besar pes tomyam |
4 cm lengkuas |
2 cm halia muda |
1 batang serai dititik |
2 helai daun limau purut |
10 tangkai cili padi |
1 sudu besar sos ikan |
1 kiub pati ayam |
Gula dan garam secukup rasa |
Sedikit jus limau nipis |
Cara penyediaan: |
1 Celur ikan, sotong, udang dan ketam bunga hingga masak. |
2 Masukkan pes tomyam, kemudian masukkan serai, halia muda, lengkuas serta sos ikan, gula dan garam secukup rasa. |
3 Setelah mendidih masukkan makanan laut yang telah dicelur, dan diikuti dengan jus limau nipis dan cili padi. |
4 Setelah masak, tuangkan dua sudu besar susu cair dan hidangkan. |
Selasa, 30 November 2010
Tomyam Makanan Laut
Label:
Tomyam Makanan Laut
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan