free counters

Selasa, 30 November 2010

Tomyam Makanan Laut


Bahan-bahan :

1 ekor isi ikan merah
1 ekor ketam
200 gram sotong
200 gram udang
2 sudu besar pes tomyam
4 cm lengkuas
2 cm halia muda
1 batang serai dititik
2 helai daun limau purut
10 tangkai cili padi
1 sudu besar sos ikan
1 kiub pati ayam
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit jus limau nipis

Cara penyediaan:

1 Celur ikan, sotong, udang dan ketam bunga hingga masak.
2 Masukkan pes tomyam, kemudian masukkan serai, halia muda, lengkuas serta sos ikan, gula dan garam secukup rasa.
3 Setelah mendidih masukkan makanan laut yang telah dicelur, dan diikuti dengan jus limau nipis dan cili padi.
4 Setelah masak, tuangkan dua sudu besar susu cair dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan