Bahan-bahan: |
2 cawan tepung beras |
100 gm kacang tanah |
Sesudu teh jintan putih |
Sesudu teh jintan manis |
Sesudu teh ketumbar |
2 cawan santan |
Setengah cawan udang kering yang dikisar halus |
Sesudu teh kapur makan |
2 sudu teh gula |
Sesudu teh garam |
60 gm ikan bilis |
Air secukupnya |
Minyak untuk menggoreng |
Cara menyediakan: |
1 Bersihkan dan toskan kacang tanah. |
2 Jintan manis, jintan putih dan ketumbar disangai. Bahagi kepada 2 bahagian. Satu bahagan dikisar halus. |
3 Bancuh tepung beras dan masukkan semua bahan. Jangan terlalu pekat. |
4 Panaskan minyak atas api yang sederhana besar. |
5 Dengan menggunakan acuan tuangkan adunan tadi ke atasnya |
dan taburkan beberapa biji kacang tanah dan ikan bilis. |
6 Apabila agak keperangan, angkat dan toskan. |
Isnin, 22 November 2010
Tempeyek
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan