Bahan-bahan: |
20 ekor udang |
Sebiji telur |
100 gram tepung gandum |
125 ml - 130 ml air rebusan kepala udang |
1/2 sudu teh soda bikarbonat |
2 ulas bawang besar dihiris |
Sedikt taugeh |
Sedikit daun kuchai dipotong |
Sedikt pewarna kuning |
Garam |
Cara menyediakan: |
1 Bersihkan udang. Ambil bahagian kepala udang dan rebus. Dapatkan 125 ml -130 ml air udang tersebut. Sejukkan dan ketepikan. |
2 Campurkan tepung, soda, garam, taugah, daun kuchai, telor, bawang besar dan beberapa titik pewarna kuning. Bancuh perlahan lahan dengan air rebusan kepala udang tadi. Bancuhan hendaklah tidak terlalu pekat atau cair. |
3 Masukkan minyak penuh kedalam kuali. Panaskan minyak dan rendam senduk yang nak dijadikan acuan tu. Bila senduk tu cukup panas, ambil sesudu bancuhan tepung dan bubuh dalam acuan, letakkan udang atas tepung tu. |
4 Goreng dan biarkan tepung tertanggal dari acuan. Ulangi proses ini sehingga adunan habis. Enak dimakan ketika cucur masih panas bersama chili sos. |
Isnin, 22 November 2010
Cucur Udang
Label:
Cucur Udang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan