free counters

Rabu, 24 November 2010

Talam Keledek


Bahan -bahan:

150gm keledek kuning, direbus dan dilecek  dengan 2liter  air

Bahan  Untuk  Bahagian Bawah:

60 gram tepung beras
80 gram tepung ubi
10 gram tepung sagu
200 ml santan
120 gram gula halus
1/4 sudu teh garam

Bahan  Untuk  Bahagian Atas:

30 gram tepung beras
40 gram tepung ubi
5 gram tepung sago
100 ml santan pekat
100 ml air
1/2 sudu teh garam

Cara menyediakan:

1 Rebus ubi keledek hingga lembut. Kupas kulit dan kisar bersama air hingga menjadi pes.
2 Bancuh bahan lapisan bawah hingga sebati dan tapis. Masukkan pes keledek dan gaul rata.
3 Sediakan loyang yang telah dilengser dengan minyak. Isikan lapiasan bahagian bawah dan kukus selama 15-20min.
4 Untuk lapisan atas, campur dan sebatikan semua bahan dan tapis.
5 Apabila lapisan bawah masak tuangkan adunan lapisan atas dan kukus selama 15 minit lagi atau hingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan