Bahan -bahan: |
150gm keledek kuning, direbus dan dilecek dengan 2liter air |
Bahan Untuk Bahagian Bawah: |
60 gram tepung beras |
80 gram tepung ubi |
10 gram tepung sagu |
200 ml santan |
120 gram gula halus |
1/4 sudu teh garam |
Bahan Untuk Bahagian Atas: |
30 gram tepung beras |
40 gram tepung ubi |
5 gram tepung sago |
100 ml santan pekat |
100 ml air |
1/2 sudu teh garam |
Cara menyediakan: |
1 Rebus ubi keledek hingga lembut. Kupas kulit dan kisar bersama air hingga menjadi pes. |
2 Bancuh bahan lapisan bawah hingga sebati dan tapis. Masukkan pes keledek dan gaul rata. |
3 Sediakan loyang yang telah dilengser dengan minyak. Isikan lapiasan bahagian bawah dan kukus selama 15-20min. |
4 Untuk lapisan atas, campur dan sebatikan semua bahan dan tapis. |
5 Apabila lapisan bawah masak tuangkan adunan lapisan atas dan kukus selama 15 minit lagi atau hingga masak. |
Rabu, 24 November 2010
Talam Keledek
Label:
Talam Keledek
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan