free counters

Rabu, 24 November 2010

Talam Keladi


Bahan -bahan:

Bahan  Untuk  Bahagian Atas:

2 cawan gula pasir
4 cawan santan pekat
3 helai daun pandan
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh perwarna ungu

Cara menyediakan:

Satukan santan pekat,gula pasir dan daun pandan jerang atas dapur dengan api yang agak  perlahan sekali mengelegak saja tutup api dan biarkan sejuk betul. Setelah sejuk masukan tepung pukul rata dan masukan telur yang dipukul ringan dengan garam dan kacau rata-rata kemudian di tapis dan campurkan dengan perwarna ungu ketepikan dulu.

Bahan  Untuk  Bahagian Bawah:

4 cawan santan cair
2 cawan tepung beras
1 cawan keladi dadu siap rebus
1 biji telur
1 sudu teh garam

Cara menyediakan:

Bancuh tepung beras dengan santan cair dan telur pukul ringan dengan garam dan di kacau rata-rata tapis masukan dalam periuk dan jerang atas dapur dengan api perlahan dan kacau selalu supaya tidak bergentel2 setelah pekat masukan pula keladi dadu tadi dan digaul rata dan tuangkan dalam loyang yang siap dialaskan dengan plastik , ratakan adunan dan kukus selama 5 minit dulu dan tuangkan bahagian atasnya pelahan lahan mengunakan senduk dan kukus semula dalam masa 10 minit buka tudung kukus dan lap diatas kuih dengan kertas tisu dan kukus semula selama 15 minit. Penutup kukus hendaklah dibungkus dengan kain dan kukus dengan api yang agak pelahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan