free counters

Rabu, 24 November 2010

Talam Berlauk


Bahan -bahan:

Bahan Untuk Kuih Talam:

1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan
1 sudu teh  garam
1 biji telur

Cara menyediakan:
 
1 Kacau semua bahan dan tapiskan.
2 Sapukan sedikit minyak dalam loyang.
3 Panaskan kukusan.
4 Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukuskan selama 30 minit.
5 Sejukkan dan taburkan inti dan daun sup dan daun bawang.
6 Potong dan hidangkan.

Bahan Untuk Inti /Lauk:

200 gm daging kisar
2 biji kentang yang potong dadu kecil
1 labu bawang besar yang potong dadu
1 paket rempah kari ayam
2 biji cili merah  dicincang
Lobak merah parut
Daun sup dan daun bawang diracik kecil
1 sudu besar minyak
Garam

Cara menyediakan:
 
1 Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
2 Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi.
3 Masukkan daging dan kentang. Kacau rata.
4 Biarkan sehingga semuanya masak empuk.
5 Sejukkan dan taburkan diatas adunan yang dikukus

Tiada ulasan:

Catat Ulasan