Bahan -bahan: |
Bahan Untuk Kuih Talam: |
1 cawan tepung gandum |
3 sudu besar tepung jagung |
3 cawan santan |
1 sudu teh garam |
1 biji telur |
Cara menyediakan: |
1 Kacau semua bahan dan tapiskan. |
2 Sapukan sedikit minyak dalam loyang. |
3 Panaskan kukusan. |
4 Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukuskan selama 30 minit. |
5 Sejukkan dan taburkan inti dan daun sup dan daun bawang. |
6 Potong dan hidangkan. |
Bahan Untuk Inti /Lauk: |
200 gm daging kisar |
2 biji kentang yang potong dadu kecil |
1 labu bawang besar yang potong dadu |
1 paket rempah kari ayam |
2 biji cili merah dicincang |
Lobak merah parut |
Daun sup dan daun bawang diracik kecil |
1 sudu besar minyak |
Garam |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar. |
2 Masukkan rempah kari dan masakkan sehingga wangi. |
3 Masukkan daging dan kentang. Kacau rata. |
4 Biarkan sehingga semuanya masak empuk. |
5 Sejukkan dan taburkan diatas adunan yang dikukus |
Rabu, 24 November 2010
Talam Berlauk
Label:
Talam Berlauk
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan