free counters

Rabu, 24 November 2010

Tako


Bahan -bahan:

Bahan  Untuk  Bahagian Bawah:

Sengkuang cina dipotong haalus dan nipis
1 cawan tepung jagung   yang diayak
11/2 cawan gula pasir
6 cawan air
Pewarna hijau

Bahan  Untuk  Bahagian Atas:

1 cawan tepung jagung  yang diayak
7 cawan santan 
Sedikit garam

Cara menyediakan:

1 Buat acuan dari daun pandan macam bentuk empat segi sama. Masukkan sengkuang  cina yang telah dipotong kecil dan nipis kedalam acuan ini.
2 Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun yang telah tersedia sengkuang dipotong kecil.
3 Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api hingga pekat. Tuang dalam daun.
4  Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan