Bahan-Bahan: |
500 gram sotong disiang dan dibersihkan |
6 cm lengkuas dikisar |
4 cm halia dikisar |
3 batang serai dikisar |
2 helai daun kunyit dikisar |
6 helai daun limau purut |
400 ml santan |
200 ml air |
20 tangkai cili merahdikisar |
Garam secukup rasa |
Cara penyediaan: |
1 Masukkan bahan-bahan kecuali sotong dan didihkan. |
2 Pastikan santan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak. |
3 Setelah 20 minit, masukan sotong dan garam, kacau lagi. |
Bahan Untuk Dikisar: |
8 ulas bawang merah |
5 ulas bawang putih |
4 cm halia |
4 batang serai |
8 tangkai cili merah |
8 tangkai cili kering |
Cara penyediaan: |
1 Goreng ketam yang digaul dengan kunyit dan ketepikan. |
2 Panaskan kuali dan masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. |
3 Masukkan semua sos, kemudian bubuh garam dan gula secukup rasa dan tumis lagi. |
4 Setelah bahan tumis pecah minyak, masukkan ketam dan kacau hingga sekata. |
Selasa, 30 November 2010
Sotong Masak Gulai Pedas
Label:
Sotong Masak Gulai Pedas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan