free counters

Selasa, 30 November 2010

Sotong Masak Gulai Pedas


Bahan-Bahan: 

500 gram sotong disiang dan dibersihkan 
6 cm lengkuas dikisar
4 cm halia dikisar
3 batang serai dikisar
2 helai daun kunyit dikisar
6 helai daun limau purut
400 ml santan
200 ml air
20 tangkai cili merahdikisar
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1 Masukkan bahan-bahan kecuali sotong dan didihkan.
2 Pastikan santan sentiasa dikacau agar tidak pecah minyak.
3 Setelah 20 minit, masukan sotong dan garam, kacau lagi.







Bahan Untuk Dikisar:

8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm halia
4 batang serai
8 tangkai cili merah
8 tangkai cili kering

Cara penyediaan:

1 Goreng ketam yang digaul dengan kunyit dan ketepikan.
2 Panaskan kuali dan masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau.
3 Masukkan semua sos, kemudian bubuh garam dan gula secukup rasa dan tumis lagi.
4 Setelah bahan tumis pecah minyak, masukkan ketam dan kacau hingga sekata.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan