free counters

Selasa, 30 November 2010

Siakap Tiga Rasa


Bahan-Bahan: 

1 ekor ikan siakap dan digoreng dengan tepung berempah.

Bahan Cincang Halus:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:

1 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
6 biji chili padi

Bahan-Bahan Sos:

2 sudu besar chili kisar
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar jus limau nipis
1 sudu teh kicap manis

Cara Penyediaan:

1 Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
2 Letakkan ikan di dalam pinggan yang telah dilengserkan  dengan sedikit minyak dan air.
3 Kukus hingga ikan masak. 
4 Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
6 Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air dan garam serta gula.
7 Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan