free counters

Selasa, 30 November 2010

Keli Goreng Berlada


Bahan-Bahan: 

4 ekor ikan keli sederhana besar.
5 sudu besar air asam jawa
Sedikit gula
Garam secukup rasa

Bahan Untuk Dikisar:

5 biji cili merah
6 biji cili padi
1 sudu besar cili kering kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara penyediaan:

1 Bersihkan ikan dengan air asam limau dan garam.. Perapkan lebihkurang 20 minit. 
2 Basuh dan toskan. Kelar ikan dan lumurkan dengan garam halus dan serbuk kunyit. Goreng garing. Angkat dan ketepikan. 
3 Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan kisar dan perlahankan api. Masak dan kacau hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. 
4 Bila telah hampir kering, masukkan ikan dan balik-balikkan ikan sebentar biar rata dengan chili.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan