Bahan-bahan |
Bahan Untuk Lapisan Bawah: |
500 gram beras pulut |
400 ml santan cair |
1 sudu teh garam |
2 sudu besar minyak |
Cara menyediakan: |
1 Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih. |
2 Bersihkan beras pulut dan direndam selama 30 min. kemudian toskan. |
3 Satukan semua bahan bahan didalam loyang dan dikacau. |
4 Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min. |
5 Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi. Siap untuk dilapis dengan lapisan atas. |
Bahan Untuk Lapisan Atas: |
120 gram tepung gandum |
3 sudu besar tepung jagung |
140 gram gula |
3 biji telur |
450ml santan pekat |
1/2 sudu the garam |
300ml air dicamput 10 helai daun pandan dikisar untuk dijadikan air pandan . |
Cara menyediakan: |
1 Pukul gula bersama telur hingga kembang. |
2 Masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dengan air pandan dan dipukul lagi. |
3 Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam adunan tadi. Pukul lagi agar tidak berbiji.Tapis adunan ini dan siap untuk dikukus. |
4 Sekali lagi dengan kukus yang sedia mendidih. Letakkan loyang yang berisi pulut tadi kedalam kukusan dan dengan perlahan lahan tuangkan lapisan atas. Kukus selama 45min atau 1jam. |
Rabu, 24 November 2010
Seri Muka
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan