free counters

Rabu, 24 November 2010

Popia Basah


Bahan -bahan:

Bahan  Untuk  Balutan:

2 cawan tepung gandum
1/4 cawan air
1/4 sudu garam
2 sudu besar cuka masak

Cara menyediakan:

Gaul kesemua bahan dan perap sekurang kurang ya 30min. Bila dah perap, ambl 'non stick  pan' dan hidupkan api sederhana besar. Kemudian ambil sejemput tepung tadi dan oleskan pada kuali tu dengan gerakan dari luar kedalam. Buat pusingan satu arah sahaja. Biar kering dan angkat, tidak perlu terbalikkan.

Bahan  Untuk  Inti:

2 batang lobak merah yang hiris halus
1/4 kobis yang hiris halus
1/2 biji bawang besar yang di mayang
2 sudu besar udang kering dikisar
1 sudu kecil minyak untuk menumis

Cara menyediakan:
 
Tumis bwg besar & udang kering.Kemudian masukkan carrot & kobis. Masak sehingga sayur layur.

Bahan  Untuk  Sos:

2 ulas bawang besar yang dikisar
Chili kisar
Air asam
1 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan 1/4 cawan air
Gula dan garam

Cara menyediakan:

Tumis bahan kisar sehingga kering. Kemudian masukkan air asam sedikit.Gaukan hingga sebati. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung. Fungsi tepung jagung nak bagi dia likat sikit. Kemudin perisakan dgn gula & garam.


Kacang tanah tumbuk untuk ditabur. Sangai kacang, buang kulit dan  kisar.

Cara menghidang:

Ambil sekeping kulit popia. Sapukan rata dengan sambal di seluruh permukaan. Kemudian taburkan kacang tumbuk. Pastu bubuh inti sayur dan gulung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan