Bahan-bahan: |
Bahan Untuk Sirap Gula Melaka: |
500 g gula melaka |
1liter air |
2 helai daun pandan disiat dan disimpulkan |
Cara menyediakan: |
Masak ketiga tiga bahan dan biarkan sejuk. |
Bahan Untuk Santan: |
3 cawan santan |
1/2 cawan gula pasir |
1/2 sudu kecil garam |
Cara menyediakan: |
Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih. |
Bahan Untuk Sagu: |
2 cawan sagu |
5 cawan air |
Cara menyediakan: |
Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya. Masukkan ke dalam acuan acuan kecil dan sejukkan. |
Setelah sejuk, keluarkan sagu dari acuan. Makan bersama santan dan sirap gula melaka. |
Isnin, 22 November 2010
Sagu Gula Melaka
Label:
Sagu Gula Melaka
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan