free counters

Isnin, 22 November 2010

Sagu Gula Melaka

Bahan-bahan:

Bahan Untuk Sirap Gula Melaka:

500 g gula melaka
1liter air
2 helai daun pandan disiat dan disimpulkan

Cara menyediakan:
Masak ketiga tiga bahan dan biarkan sejuk.

Bahan Untuk Santan:

3 cawan santan
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam

Cara menyediakan:
Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.

Bahan Untuk Sagu:

2 cawan sagu
5 cawan air

Cara menyediakan:

 Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih. Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya. Masukkan ke dalam acuan acuan  kecil dan sejukkan.

Setelah sejuk, keluarkan sagu dari acuan. Makan bersama santan dan sirap gula melaka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan