Bahan-bahan: |
7 sudu kecil yis segera |
1/2 cawan air suam |
3 cawan susu segar |
1 cawan gula halus |
2 sudu kecil garam |
4 biji telur |
1 cawan butter |
10 cawan tepung gandum |
Minyak untuk menggoreng |
Cara menyediakan: |
1 Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar, biarkan 5 minit. |
2 Masukkan susu, gula, garam, telur, butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang permukaannya licin dan tidak melekat pada tangan. |
3 Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. |
4 Taburkan sedikit tepung gandum di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Gunakkan acuan untuk membentuk donut. |
5 Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda. |
6 Panaskan minyak. Goreng donut dengan api sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak. |
7 Toskan minyak. Saluti dengan gula halus semasa masih panas. |
Isnin, 22 November 2010
Donut
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan