Bahan-bahan : |
2 cawan tepung pulut |
Air daun pandan |
1 s/t air kapur |
1/2 biji kelapa muda [parut] |
1/2 cawan gula perang |
Gula pasir secukup manis |
Daun pandan disimpulkan |
Pewarna hijau dan merah |
Air secukupnya |
Garam |
Cara menyediakan: |
1. Ambil 1 cawan tepung pulut dan dibancuhkan dengan air daun pandan, air kapur, garam dan warna hijau. Buatkan doh sebesar bola ping pong. |
2 Sediakan periuk berisi air dan simpulan daun pandan. Masakkan sehingga mendidih. |
3 Penyetkan bebola tadi ditengahnya supaya leper |
4 Masukkan bebola kecil dalam periuk berisi air pans dan bairkan ia timbul. |
5 Bila sudah timbul, angkat dan masukkan dalam mangkuk yg berisi air. |
6 Ambil lagi 1 cawan tepung pulut dan bancuhkan dengan air, garam, air kapur dan pewarna merah. Dan ulangi proses yang sama. Anda boleh memilih beberapa warna yang disukai dan proses yang sama dilakukan. |
7 Dalam periuk lain masukkan 1/2 cawan air, gula perang, gula pasir dan masakkan sehingga mendidih dan pekat. |
8 Masukkan kelapa muda dan bebola kecil tadi. |
Selasa, 23 November 2010
Puteri Mandi
Label:
Puteri Mandi
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan