free counters

Selasa, 23 November 2010

Pulut Sambal


Bahan-bahan :

Bahan Untuk Pulut:

3 cawan pulut
1 1/2 cawan santan
garam secukup rasa

Cara menyediakan:

1 Bersihkan pulut dan rendam selam 4 jam.
2 Kukus pulut hingga masak.
3 Apabila masak, angkat dan sejukkan.
4 Gaulkan pulut dengan santan yang dicampur garam sehingga rata. Ketepikan.
5 Setelah pulut, buat bulat bulat sebesar bola ping pong dan seterusnya dileperkan.

Bahan Untuk Sambal:

2 cawan isi ikan kembung rebus atau udang kering
1/4 camca teh jintan manis
5 biji cili kering
3 batang serai
3/4 cawan pati santan
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1 Tumbuk atau giling isi ikan atau udang kering hingga lumat.
2 Tumbuk atau giling cili kering bersama jintan manis.
3 Potong serai dan tumbuk hingga lumat.
4 Jerang isi ikan atau udang kering bersama cili kering, jintan manis, serai serta santan.
5 Masukkan garam dan gula dan kacau selalu.
6 Masak hingga sambal kering seperti serunding.
7 Sesudah siap sambal, salutkan pulut yang telah dibulatkan sehingga menyaluti keseluruhan pulut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan