Bahan-bahan : |
Bahan Untuk Pulut: |
3 cawan pulut |
1 1/2 cawan santan |
garam secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Bersihkan pulut dan rendam selam 4 jam. |
2 Kukus pulut hingga masak. |
3 Apabila masak, angkat dan sejukkan. |
4 Gaulkan pulut dengan santan yang dicampur garam sehingga rata. Ketepikan. |
5 Setelah pulut, buat bulat bulat sebesar bola ping pong dan seterusnya dileperkan. |
Bahan Untuk Sambal: |
2 cawan isi ikan kembung rebus atau udang kering |
1/4 camca teh jintan manis |
5 biji cili kering |
3 batang serai |
3/4 cawan pati santan |
garam secukup rasa |
gula secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Tumbuk atau giling isi ikan atau udang kering hingga lumat. |
2 Tumbuk atau giling cili kering bersama jintan manis. |
3 Potong serai dan tumbuk hingga lumat. |
4 Jerang isi ikan atau udang kering bersama cili kering, jintan manis, serai serta santan. |
5 Masukkan garam dan gula dan kacau selalu. |
6 Masak hingga sambal kering seperti serunding. |
7 Sesudah siap sambal, salutkan pulut yang telah dibulatkan sehingga menyaluti keseluruhan pulut. |
Selasa, 23 November 2010
Pulut Sambal
Label:
Pulut Sambal
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan