Bahan Untuk Inti: |
60 g udang hidup yang cincang halus |
1 camca besar udang kering yang ditumbuk halus |
2 camca besar kelapa parut putih |
1 ulas bawang putih kisar halus |
4 ulas bawang merah kisar halus |
½ batang serai dihiris halus kisar halus |
½ camca teh rata jintan manis kisar halus |
2 biji cili merah kisar halus |
Serbuk kunyit |
2 camca teh gula pasir |
1 camca besar minyak |
Garam secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan goreng hingga agak kering. Masukkan kelapa dan bahan perasa. Goreng lagi sehingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan angkat. |
Bahan Untuk Pulut: |
170 g beras pulut yang rendam semalaman |
½ biji kelapa parut diambil 2 camca besar untuk inti |
½ camca teh garam |
2 helai daun pandan |
Daun pisang dilayur untuk dibuat pembungkus |
Lidi untuk menyemat |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan pengukus. Alas loyang dengan daun pandan, masukkan pulut yang telah ditoskan. Masukkan santan dan garam. Kukus pulut hingga masak dan lembut. |
2 Bahagikan pulut kepada beberapa bahagian. Letakkan satu bahagian pulut atas daun pisang, leperkan dan letakkan intinya secara memanjang. Gulungkan ketat dengan semat kedua-duanya hujungnya dengan lidi. |
3 Panggang sebentar diatas bara api. |
Selasa, 23 November 2010
Pulut Panggung
Label:
Pulut Panggang
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan