free counters

Selasa, 23 November 2010

Pulut Panggung


Bahan Untuk Inti:

60 g udang hidup yang  cincang halus
1 camca besar udang kering yang ditumbuk halus
2 camca besar kelapa parut putih
1 ulas bawang putih  kisar halus
4 ulas bawang merah kisar halus
½ batang serai dihiris halus kisar halus
½ camca teh rata jintan manis  kisar halus
2 biji cili merah  kisar halus
Serbuk kunyit
2 camca teh gula pasir
1 camca besar minyak
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

 1 Panaskan minyak, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan goreng hingga agak kering. Masukkan kelapa dan bahan perasa. Goreng lagi sehingga hampir kering. Sesuaikan rasa dan angkat.

Bahan Untuk Pulut:

170 g beras pulut yang rendam semalaman
½ biji kelapa parut diambil 2 camca besar untuk inti
½ camca teh garam
2 helai daun pandan
Daun pisang dilayur untuk dibuat pembungkus
Lidi untuk menyemat

Cara menyediakan:

1 Panaskan pengukus. Alas loyang dengan daun pandan, masukkan pulut yang telah ditoskan. Masukkan santan dan garam. Kukus pulut hingga masak dan lembut.
2 Bahagikan pulut kepada beberapa  bahagian. Letakkan satu bahagian pulut atas daun pisang, leperkan dan letakkan intinya secara memanjang. Gulungkan ketat dengan semat kedua-duanya hujungnya dengan lidi.
3 Panggang sebentar diatas bara api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan