free counters

Selasa, 23 November 2010

Lapis Keladi


Bahan -bahan:

1 ½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
¾ cawan gula
3 cawan santan
1 sudu teh garam


Bahan Untuk Lapisan A :

½ cawan air
1 sudu makan pes keladi
Pewarna ungu

Bahan Untuk Lapisan B :

½ cawan keladi parut
½ cawan air


Cara menyediakan:

1 Panaskan kukusan.
2 Kisar semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.
3 Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4 Masukkan bahan A dalam bahagian 1.
5 Masukkan bahan B dalam bahagian 2.
6 Sapu rata loyang dengan minyak.
7 Masukkan 1 cawan adunan bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.
8 Lapiskan 1 cawan adunan bahan B dan kukus lagi selama 3 minit.
9 Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
10 Sejukkan dan potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan