Bahan-bahan:- |
Bahan Untuk Inti: |
½ biji kelapa parut putih |
¼ keping gula melaka diracik racik |
30 gram gula pasir |
2 camca besar air |
1 helai daun pandan |
Cara menyediakan: |
1 Sediakan inti kelapa. Cairkan gula di atas api sederhana agar tidak hangus. Masukkan kelapa dan daun pandan. Masak hingga adunan lembut dan kering. |
Bahan Untuk Pulut: |
180 g beras pulut direndam semalaman |
½ biji kelapa parut diperah 250 ml santan |
½ camca teh garam |
8 helai daun pisang yang dilayur |
Cara menyediakan: |
1 Masak air anggaran ½ periuk pengukus. Basuh pulut dan toskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Kacau selama 10 minit. |
2 Masukkan santan dan kacau rata. Kukus lagi hingga pulut masak selama kira-kira 20 – 25 minit. Keluarkan dari kuali dan biarkan ianya sejuk. |
3 Sediakan kuih. Senduk 1 camca besar pulut ke atas daun pisang. Bubuh 1 camca teh inti ke atas pulut. Bungkuskan kuih itu. Ulang hingga pulut dan intinya habis. |
Selasa, 23 November 2010
Pulut Inti
Label:
Pulut Inti
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan