free counters

Selasa, 23 November 2010

Pulut Inti



Bahan-bahan:-

Bahan Untuk Inti:

½ biji kelapa parut putih 
¼ keping gula melaka  diracik racik
30 gram  gula pasir
2 camca besar air
1 helai daun pandan

Cara menyediakan:

1 Sediakan inti kelapa. Cairkan gula di atas api sederhana agar tidak hangus. Masukkan kelapa dan daun pandan. Masak hingga adunan lembut dan kering.

Bahan Untuk Pulut:

180 g beras pulut  direndam semalaman
½ biji kelapa parut diperah 250 ml santan
½ camca teh garam
8 helai daun pisang yang dilayur

Cara menyediakan:

1 Masak air anggaran ½ periuk pengukus. Basuh pulut dan toskan. Masukkan dalam dulang pengukus. Kacau selama 10 minit.
2 Masukkan santan dan kacau rata. Kukus lagi hingga pulut masak selama kira-kira 20 – 25 minit. Keluarkan dari kuali dan biarkan ianya sejuk.
3 Sediakan kuih. Senduk 1 camca besar pulut ke atas daun pisang. Bubuh 1 camca teh inti ke atas pulut. Bungkuskan kuih itu. Ulang hingga pulut dan intinya habis. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan