free counters

Selasa, 23 November 2010

Popia Goreng


Bahan-bahan :

50 keping kulit popia
500 gm tauge
200 gm kacang peas
50 sen udang kering ditumbuk halus
1 biji sengkuang ukuran sederhana
1 biji timun

200 gm daging ayam
2 biji bawang merah (dimayang)
Sedikit bancuhan tepung gandum untuk melekatkan
kulitnya
Sedikit minyak untuk menggoreng
Sedikit garam dan serbuk perasa

Cara menyediakan:

1 Bersih taugeh dan buangkan ekornya. Kemudian toskan. Sengkuang dan timun diparut memanjang. 
2 Pijarkan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang merah, ayam dan udang kering hingga wangi. Bila telah agak kering, masukkan sengkuang dan kacang peas. Tambahkan garam dan serbuk perasa. Kacaulah hingga cukup masak
3 Kemudian angkat. Bentang sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang telah dimasak, timun dan taugeh  kemudian bungkuslah dan gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi. Buat begini sehingga habis.
4  Panaskan minyak dan gorenglah hingga garing. Setelah itu angkat dan toskan minyak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan