Bahan-bahan : |
50 keping kulit popia |
500 gm tauge |
200 gm kacang peas |
50 sen udang kering ditumbuk halus |
1 biji sengkuang ukuran sederhana |
1 biji timun |
200 gm daging ayam |
2 biji bawang merah (dimayang) |
Sedikit bancuhan tepung gandum untuk melekatkan |
kulitnya |
Sedikit minyak untuk menggoreng |
Sedikit garam dan serbuk perasa |
Cara menyediakan: |
1 Bersih taugeh dan buangkan ekornya. Kemudian toskan. Sengkuang dan timun diparut memanjang. |
2 Pijarkan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang merah, ayam dan udang kering hingga wangi. Bila telah agak kering, masukkan sengkuang dan kacang peas. Tambahkan garam dan serbuk perasa. Kacaulah hingga cukup masak |
3 Kemudian angkat. Bentang sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang telah dimasak, timun dan taugeh kemudian bungkuslah dan gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi. Buat begini sehingga habis. |
4 Panaskan minyak dan gorenglah hingga garing. Setelah itu angkat dan toskan minyak. |
Selasa, 23 November 2010
Popia Goreng
Label:
Popia Goreng
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan