free counters

Selasa, 23 November 2010

Pau Kukus

Bahan-bahan:-

Bahan Untuk inti :
200 gram kacang merah
Air secukupnya
100 gram gula perang
1 sudu teh garam
3 sudu besar minyak masak
Cara menyediakan:

1 Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus, seelokknya dikisar bersama air rebusan.
2 Satukan kesemua bahan bahan inti dan masak hingga pekat.
3 Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.

Bahan Untuk Pau :
500 gram tepung gandum
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh garam
1 sudu makan gula
1 sudu teh yis segera
2 sudu makan shorterning [crisko]
250 gram air suam
Keratan daun pisang atau kertas minyak.

Cara menyediakan:

1) Gaul rata semua bahan, masukkan air sedikit sedikit sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda
2 Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil sebesar bebola ping pong. Bulatkan dan masukkan inti .
3 Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
4 Panaskan kukusan. Masukkan adunan dan kukus selama 10- 20 minit.
5 Buka tudung dengan perlahan lahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan