Bahan-bahan:- |
Bahan Untuk inti : |
200 gram kacang merah |
Air secukupnya |
100 gram gula perang |
1 sudu teh garam |
3 sudu besar minyak masak |
Cara menyediakan: |
1 Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus, seelokknya dikisar bersama air rebusan. |
2 Satukan kesemua bahan bahan inti dan masak hingga pekat. |
3 Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata. |
Bahan Untuk Pau : |
500 gram tepung gandum |
½ sudu teh baking powder |
½ sudu teh garam |
1 sudu makan gula |
1 sudu teh yis segera |
2 sudu makan shorterning [crisko] |
250 gram air suam |
Keratan daun pisang atau kertas minyak. |
Cara menyediakan: |
1) Gaul rata semua bahan, masukkan air sedikit sedikit sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dengan kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda |
2 Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil sebesar bebola ping pong. Bulatkan dan masukkan inti . |
3 Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak. Rehatkan adunan sehingga naik lagi. |
4 Panaskan kukusan. Masukkan adunan dan kukus selama 10- 20 minit. |
5 Buka tudung dengan perlahan lahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau. |
Selasa, 23 November 2010
Pau Kukus
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan