Bahan-bahan:- |
Bahan Untuk inti : |
200 gram kacang merah |
Air secukupnya untuk merebus rebus |
100 gram gula perang |
½ sudu teh pewarna merah |
1 sudu teh garam |
3 sudu besar minyak masak |
Cara menyediakan: |
1 Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus, seelokknya dikisar bersama air rebusan. |
2 Satukan kesemua bahan bahan inti dan masak hingga pekat. |
3 Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata. |
Untuk pau : |
500g tepung naik sendiri |
6 gram yis segera |
50 gram minyak sayur |
½ sudu teh garam |
100 gram gula halus |
250 gram air suam |
Minyak masak untuk menggoreng |
Cara menyediakan: |
1 Satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Masukkan bahan bahan ini ke dalam tepung membentuk doh. Uli doh selama 5 minit. |
2 Bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi lebihkurang seberat 40 g. Simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik. |
3 Setelah 10 minit,ambil doh dan bentukkan bulat. Isikan intinya ditengah tengah, tutup doh supaya tidak bocor dan bentukkan bulat semula. |
4 Alaskan doh dengan kertas minyak dan buat sehingga doh itu habis dan disimpan lagi selama kira kira 1 jam. |
5 Panaskan kuali dengan minyak sederhana panas. Goreng pau sehingga warna keemasan. |
Selasa, 23 November 2010
Pau Goreng
Label:
Pau Goreng
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan