free counters

Selasa, 23 November 2010

Pau Goreng


Bahan-bahan:-

Bahan Untuk inti :

200 gram kacang merah
Air secukupnya untuk merebus  rebus
100 gram gula perang
½ sudu teh pewarna merah
1 sudu teh garam
3 sudu besar minyak masak

Cara menyediakan:

1  Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus, seelokknya dikisar bersama air rebusan.
2 Satukan kesemua bahan bahan inti dan masak hingga pekat.
3 Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.

Untuk pau :
500g tepung naik sendiri
6 gram yis segera
50 gram minyak sayur
½ sudu teh garam
100 gram gula halus
250 gram air suam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1 Satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Masukkan bahan bahan ini ke dalam tepung membentuk doh. Uli doh selama 5 minit.
2 Bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi lebihkurang seberat 40 g. Simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.
3 Setelah 10 minit,ambil doh dan bentukkan bulat. Isikan intinya ditengah tengah, tutup doh supaya tidak bocor dan bentukkan bulat semula.
4 Alaskan doh dengan kertas minyak dan buat sehingga doh itu habis dan disimpan lagi selama kira kira 1 jam.
5 Panaskan kuali dengan minyak sederhana panas. Goreng pau sehingga warna keemasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan