Bahan-Bahan: |
Untuk Nasi Lemak. |
500 gm beras dibasuh & ditoskan |
3 ½ cawan santan |
Garam secukup rasa |
1 inci halia dihiris halus |
Air secukupnya |
3 helai daun pandan siat dan disimpulkan |
Ramuan Tambahan: |
125 gm kangkung dicelur dan ditoska |
2 biji telur direbus |
1 biji sedang timun dipotong agak tebal |
90 gm kacang tanah digoreng |
100gram ikan bilis digoreng. |
1 sudu serbuk kunyit (digaulkan,untuk memperasakan ikan) |
Garam secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Satukan kesemua bahan kedalam periuk. Masukkan air dan garam secukupnya dan tutup periuk rapat. Tanak sehingga nasi kering. |
Bahan-Bahan: |
Untuk Sambal Nasi Lemak. |
125 gm ikan bilis kering |
125 gm bawang merah dikisar |
125 gm bawang besar dihirs |
60 gm lada kering dikisar halus |
5 cm belacan dikisar bersama lada kering |
4 sudu minyak makan |
1 batang serai dititik |
1 cawan santan |
1 sudu gula pasir |
Garam & serbuk perasa secukup rasa |
¾ cawan air asam jawa |
1 Tumiskan bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, bawang merah, serai dan teruskan memasak hingga keluar minyaknya. |
2 Masukkan bahan perasa mengikut selera anda. Hidangkan nasi lemak panas-panas atau sejuk, dengan sambal berserta ramuan tambahan. |
Ahad, 21 November 2010
Nasi Lemak
Label:
Nasi Lemak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan