free counters

Ahad, 21 November 2010

Nasi Lemak


Bahan-Bahan: 
Untuk Nasi Lemak.

500 gm beras dibasuh & ditoskan
3 ½ cawan santan
Garam secukup rasa
1 inci halia dihiris halus
Air secukupnya
3 helai daun pandan siat dan disimpulkan

Ramuan Tambahan:
125 gm kangkung dicelur dan  ditoska
2 biji telur direbus
1 biji sedang timun dipotong agak tebal
90 gm kacang tanah digoreng 
100gram ikan bilis digoreng.
1 sudu serbuk kunyit (digaulkan,untuk memperasakan ikan)
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:
1 Satukan kesemua bahan  kedalam periuk. Masukkan air dan garam secukupnya dan tutup periuk rapat. Tanak sehingga nasi kering.

Bahan-Bahan: 
Untuk Sambal Nasi Lemak.

125 gm ikan bilis kering 
125 gm bawang merah dikisar
125 gm bawang besar dihirs
60 gm lada kering dikisar halus
5 cm belacan dikisar bersama lada kering
4 sudu minyak makan
1 batang serai dititik
1 cawan santan
1 sudu gula pasir
Garam & serbuk perasa secukup rasa
¾ cawan air asam jawa

1 Tumiskan bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan air asam jawa, ikan bilis, bawang merah, serai  dan teruskan memasak hingga keluar minyaknya.
2 Masukkan bahan perasa mengikut selera anda. Hidangkan nasi lemak panas-panas atau sejuk, dengan sambal berserta ramuan tambahan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan