free counters

Ahad, 21 November 2010

Nasi Harum Manis


Bahan-Bahan: 

1 kg beras wangi dicuci dan toskan
1 liter  air
2 sudu makan minyak jagung
200 ml susu cair
5 sudu besar minyak jagung
7 ulas bawang merah dihiris halus
5 ulas bawang putih  dihiris halus
1inci  halia  dihiris halus
1/2 cawan isi jagung manis
1/2 cawan lobak merah dipotong halus memanjang
Sedikit rempah empat sekawan
Sedikit garam
2 helai daun pandan
Sedikit daun sup
Sedikit bawang goreng

Cara menyediakan:

1 Panaskan minyak jagung dan tumiskan bahan hirisan  sehingga  naik bau masukkan rempah empat sekawan dan kacau sebati.
2 Kemudian masukkan pula air, garam dan daun pandan. Biarkan mendidih, selepas itu barulah masukkan beras dan susu. Kacau sebati. Masak seperti biasa.
3 Apabila hampir kering, baru masukkan jagung dan lobak. Tanak sehingga masak. Akhir sekali, taburkan daun sup dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan