free counters

Sabtu, 20 November 2010

Nasi Kerabu


Bahan bahan:
Bahan Untuk Nasi kerabu

4 cawan beras 
2 batang serai
2 helai daun limau purut
Pewarna biru


Cara menyediakan:
1 4cawan beras ditanak bersama beberapa batang serai dan daun limau purut. Titikkan beberapa titik pewarna biru kedalam nasi.

Bahan Untuk Sambal Kelapa:

7 ulas bawang merah dikisar halus
1/2 biji kelapa parut disangai
1/2 sudu kecil lada hitam dikisar halus
2 ekor ikan kembung direbus, diambil isinya dan dikisar
2 batang serai ditumbuk
Sedikit garam dan gula melaka

 Cara menyediakan:

1 Campurkan semua bahan diatas dan disangai diatas api sederhana sehingga warnanya seaakan akan coklat ataupun kering.

Bahan Untuk Kuah Tumis:

5 ulas bawang merah (dikisar halus)
1 cm halia (dikisar halus)
2 sudu besar budu
1 biji kelapa (diperah dan ambil santan)
2 batang serai (ketuk)
3 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugur 

Cara Penyediakan:

1 Masukkan bawang merah dan halia kedalam periuk berisi santan.Masukkan juga asam selugur, budu, serai dan sedikit garam. Renehkan sehingga pecah minyak barulah boleh diangkat.
Limau nipis boleh diguna untuk menambah perisa.

Bahan Untuk Ulam:

1 batang timun dipotong kecil secara memanjang
4 tangkai kacang panjang dipotong halus
4 tangkai pegaga dipotong halus
1/4 biji kobis bulat dipotong halus
2 tangkai bunga kantan dipotong halus
2 batang serai  dipotong halus
Sedikit taugeh
1 Campurkan bahan ini dan di gaul dengan sedikit garam bagi mengelakkan ia menjadi lebam.

Cara menyediakan:

Setelah siap semua bolehlah dihidangkan. Enak juga dimakan bersama solok lada, telur masin dan keropok goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan