Bahan
bahan: Bahan Untuk Nasi kerabu 4 cawan beras 2 batang serai 2 helai daun limau purut Pewarna biru Cara menyediakan: |
1 4cawan beras ditanak bersama beberapa batang serai dan daun limau purut. Titikkan beberapa titik pewarna biru kedalam nasi. |
Bahan Untuk Sambal Kelapa: |
7 ulas bawang merah dikisar halus |
1/2 biji kelapa parut disangai |
1/2 sudu kecil lada hitam dikisar halus |
2 ekor ikan kembung direbus, diambil isinya dan dikisar |
2 batang serai ditumbuk |
Sedikit garam dan gula melaka |
Cara menyediakan: 1 Campurkan semua bahan diatas dan disangai diatas api sederhana sehingga warnanya seaakan akan coklat ataupun kering. |
Bahan Untuk Kuah Tumis: |
5 ulas bawang merah (dikisar halus) |
1 cm halia (dikisar halus) |
2 sudu besar budu |
1 biji kelapa (diperah dan ambil santan) |
2 batang serai (ketuk) |
3 sudu besar cili kisar |
2 keping asam gelugur |
Cara Penyediakan: 1 Masukkan bawang merah dan halia kedalam periuk berisi santan.Masukkan juga asam selugur, budu, serai dan sedikit garam. Renehkan sehingga pecah minyak barulah boleh diangkat. |
Limau nipis boleh diguna untuk menambah perisa. |
Bahan Untuk Ulam: |
1 batang timun dipotong kecil secara memanjang |
4 tangkai kacang panjang dipotong halus |
4 tangkai pegaga dipotong halus |
1/4 biji kobis bulat dipotong halus |
2 tangkai bunga kantan dipotong halus |
2 batang serai dipotong halus |
Sedikit taugeh |
1 Campurkan bahan ini dan di gaul dengan sedikit garam bagi mengelakkan ia menjadi lebam. |
Cara menyediakan: |
Setelah siap semua bolehlah dihidangkan. Enak juga dimakan bersama solok lada, telur masin dan keropok goreng. |
Sabtu, 20 November 2010
Nasi Kerabu
Label:
Nasi Kerabu
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan