Bahan-bahan: |
700 gram beras |
100 gram bawang besar dihiris |
50 gram halia dihiris |
50 gram bawang putih dihiris |
30 gram daun pandan |
Kayu manis |
Buah pelaga |
Bunga cengkih |
200 gram minyak sapi |
300 gram susu segar |
Garam secukup rasa |
3 Jenis pewarna - Merah, haijau dan kuning |
Cara menyediakan: |
1)Bersihkan beras dan toskan airnya. |
2)Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar,halia,bawang putih bersama kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan daun pandan. |
3)Masukkan beras ke dalam periuk tumisan,kemudian masukkan air dan susu segar serta garam. |
4)Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan. |
5)Setelah agak kering, tuangkan 3 pewarna secara sedikit sedikit pada nasi mengikut turutan. Dan kacau perlahan lahan dan rata selepas nasi kering. |
5)Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan,taburkan kismis di dan daun ketumbar atasnya. |
Sabtu, 20 November 2010
Nasi Hujan Panas
Label:
Nasi Hujan Panas
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan