free counters

Sabtu, 20 November 2010

Nasi Dagang


Bahan-Bahan:
Untuk Nasi Dagang
1 cawan pulut
3 cawan beras basmathi 
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
10 ulas bawang merah 
2 cm halia
5 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba

Cara menyediakan:

1 Beras dan pulut disatukan, cuci dan rendam sehari semalam.
2 Panaskan kukusan dan kukus beras pulut sehingga masak. Angkat, gaulkan dengan santan yang telah dimasukkan garam. Gaul dengan bahan yang dimayang dan halba. Masukkan semula ke dalam periuk pengukus dan kukus lagi sampai masak. Angkat dan hidangkan.

Bahan-Bahan: 
Untuk Kuah Nasi Dagang

1 kg ikan kayu/tongkol/tenggiri
2 biji kelapa (ambil santannya)
3 sudu besar gula merah, 
10 lada besar (lada hijau dan merah),
15 biji asam belimbing buluh
Segengam cili api
Minyak masak secukupnya

Bahan A (Rendam dan dikisar)
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan manis
5 biji Buah keras
1 sudu besar lada hitam

Bahan B ( Hiris halus dan  dikisar)
2 inci halia
2 incil lengkuas
10 biji bawang merah
2 labu bawang putih
1 kotak belacan 

Bahan C (rendam degann air panas dan dikisar)
1 mangkuk cili kering

Cara menyediakan:

1 Ikan disiang dan dibersihkan dgn asam jawa dan garam. Lepas dicuci masukkan ikan ke dalam periuk. Letak sikit air 1/2 daripada paras ikan dalam periuk. Tambahkan garam dan asam gelugur. Masak dengan api sederhana sehingga ikan masak dan air kering.
2 Gunakan kuali besar, letak minyak (1 setengah mangkuk) untuk menumis bahan A dahulu, diikuti B dan C tadi. Pastikan bahan bahab tumisan  naik bau dulu barulah letak bahan yang seterusnya.
3 Curahkan bahan tumisan kedalam periuk yang ada ikan tadi. Buka api dapur sederhana dan tambahkan santan.
4 Masuk sekali gus gula merah, lada besar, cili api, asam belimbing/tomato. Jika pekat sangat kuahnya bolehlah tambah air.
5 Masaklah sehingga sebati dan mesra bahan bahan tersebut dan masukkan bahan perasa mengikut citarasa anda. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan