free counters

Sabtu, 20 November 2010

Nasi Dhal


Bahan-bahan:

6 biji bawang merah dihiris halus
10 ulas bawang putih dihiris halus
1 inci halia muda dihiris halus
10 kuntum bunga cengkih
5 kuntum bunga lawang
5 kulit kayu manis
10 biji  buah pelaga
200 gm kacang dal
Serbuk kunyit
1 tin susu cair
600 gm beras basmathi
200 gm minyak sapi
Daun  parsley cina
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

1 Basuh dan rebus kacang dhal hingga empuk. Toskan airnya.
2  Basuh beras basmati dan toskan.
3 Panaskan minyak sapi dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris sehingga berbau wangi.Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.Masukkan pula air dan biarkan mendidih baru masukkan beras dan dal.
4 Seterusnya masukkan susu cair, daun parsley cina dan garam.
5 Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga kering dan taburkan bawang goreng sebelum dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan