Bahan-bahan: |
6 biji bawang merah dihiris halus |
10 ulas bawang putih dihiris halus |
1 inci halia muda dihiris halus |
10 kuntum bunga cengkih |
5 kuntum bunga lawang |
5 kulit kayu manis |
10 biji buah pelaga |
200 gm kacang dal |
Serbuk kunyit |
1 tin susu cair |
600 gm beras basmathi |
200 gm minyak sapi |
Daun parsley cina |
Air secukupnya |
Garam secukup rasa |
Cara menyediakan: |
1 Basuh dan rebus kacang dhal hingga empuk. Toskan airnya. |
2 Basuh beras basmati dan toskan. |
3 Panaskan minyak sapi dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang dihiris sehingga berbau wangi.Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.Masukkan pula air dan biarkan mendidih baru masukkan beras dan dal. |
4 Seterusnya masukkan susu cair, daun parsley cina dan garam. |
5 Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga kering dan taburkan bawang goreng sebelum dihidangkan. |
Sabtu, 20 November 2010
Nasi Dhal
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan