Bahan-bahan: |
1 kg beras basmathi, direndam seketika dan ditoskan |
1 tin kecil minyak sapi |
100 gram margerin |
1 tin susu cair |
3 biji bawang besar dihiris halus |
5 ulas bawang putih dihiris memanjang dan halus |
2 inci halia dihiris memanjang dan halus |
1 batang kayu manis |
1 kuntum bunga lawang |
5 kuntum bunga cengkih |
5 biji buah pelaga |
2-3 helai daun pandan |
Rempah beriani |
Daun ketumbar |
Bawang goreng |
Gajus |
Garam secukup rasa |
Air mengikut sukatan beras |
Cara menyediakan: |
1 Panaskan minyak sapi dan margerin. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, daun pandan dan bahan bahan yang telah kisar. Masukkan rempah beriani dan tumis hingga berbau wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang. |
2 Masukkan beras ke dalam periuk tumisan,kemudian masukkan air dan susu segar serta garam. |
3. Masak hingga nasi kering. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul betul masak. Gaul nasi perlahan lahan sekadar meratakan bahan bahan yang di tabur tadi. |
Sabtu, 20 November 2010
Nasi Beriani
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan