Bahan-bahan: |
700 gram beras basmathi |
100 gram bawang besar dihiris halus |
50 gram halia dihiris halus |
50 gram bawang putih dihiris halus |
2-3 helai daun pandan |
Kayu manis |
Buah pelaga |
Bunga cengkih |
200 gram minyak sapi 100 gram margerin |
300 gram susu segar (boleh diganti dengan susu cair) |
Garam secukup rasa Air secukupnya |
Cara menyediakan: |
1)Bersihkan beras dan toskan airnya. |
2)Panaskan
minyak sapi serta margerin dan tumiskan bawang besar,halia,bawang putih bersama kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih dan daun pandan. |
3)Masukkan
beras ke dalam periuk tumisan,kemudian masukkan air dan susu cair serta garam. |
4)Tutup periuk tetapi
hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan. |
5)Selepas masak dan sedia
untuk dihidangkan,taburkan kismis dan juga daun ketumbar di atasnya. |
Sabtu, 20 November 2010
Nasi Minyak
Label:
Nasi Minyak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan